Ryk dig – sammen med os

Få en god start på din næste præsentation

6 tips til at komme godt fra start

Herunder får du 6 praktiske tips til, hvordan du kan komme godt fra start, når du holder dit næste oplæg eller præsentation.

1. Afprøv rummet eller scenen inden din præsentation

Har du mulighed for det, så afprøv altid rummet, inden du går på. På bare et par minutter kan du få testet, hvor du gerne vil stå, hvor højt du skal tale samt forestille dig dit publikum – og måske deres bifald. Så er du allerede godt forberedt på, hvordan du kan skabe en god start i din præsentation; nemlig ved at være bevidst om rummet, hvor du står i det, hvem dit publikum er, og hvordan du bedst når ud til dem.

Har du ikke mulighed for at afprøve rummet, inden du går på, så gør det, imens du venter på din tur. Kig rundt, og bestem dig for, hvor du vil stå, hvor højt du skal tale i det aktuelle rum, og hvordan du tænker, du bedst møder dine modtagere. 

2. Placér fødderne godt i gulvet og hav målrettede ståsteder

Pas på med at stå for stille og låst, når du holder dit oplæg og din præsentation, men pas også på med at bevæge dig alt for meget rundt. Dit kropssprog og dine bevægelser skal gerne passe til emnet og din personlighed. Et godt råd til den, der gerne vil have en sikker start, er vælge et fast startpunkt, og så stille sig dér med lige meget vægt på begge føder – med lidt afstand imellem – og mærke gulvet. Det giver din krop et godt udgangspunkt for at stå roligt og balanceret. Du skal ikke stivne, men altså stå godt groundet, som det hedder. Så er der nemlig kropslig stabilitet fra start af til at fokusere på selve præsentationen og dit publikum. Så næste gang, så ground dig selv, inden du går i gang med at tale. 

Dit startpunkt kan efterfølgende være dit faste udgangspunkt for din præsentation, men da du jo helst ikke skal stå helt stille hele tiden, så kan du med fordel også udvælge et par andre målrettede ståsteder, du kan bevæge dig imellem, når det passer ind i præsentationen og stemningen. Fx ved dine talepauser, ved vigtige pointer eller ved overgangen fra et afsnit til et andet. Du kan fx have punkt A, B og C, som du kan bevæge dig målrettet imellem og bruge aktivt til at give ekstra dynamik til præsentationen.

3. Inddrag publikum med dine fokuspunkter

En god start indebærer også at kigge ud på dit publikum, så de føler sig inddraget. Man kan fx i en større sal vælge tre fokuspunkter (til højre, til venstre og i midten). Og så ikke for robotagtigt se ud på punkterne og veksle lidt mellem dybden, du kigger ud i rummet. Er det et lille lokale, fx til et møde, så kan du med fordel begynde med et overbliks-view, hvor du stille og roligt drejer hovedet fra den ene side til den anden side, så du får kigget på alle og inddraget dem fra start af.

Et godt råd, hvis du gerne vil sikre en mere tryg/hjemmevant kontakt med dit publikum, kan være at kigge på dem i lokalet, du kender/føler dig tryg ved. Og kender du ingen, så kan du holde jo øje med, hvor dem du lige nåede at have en kort snak med eller delte kaffe med sidder, og så indlede oplægget med at kigge på dem.

4. Træk vejret og hold gerne laaaange pauser

Når du så står på scenen, så giv dig god tid til at trække vejret ordentligt – det giver ilt til hjernen og kroppen og modvirker nervøsitet. Og så er pauser et godt retorisk værktøj til at understrege dine pointer, skabe spænding og til at give publikum struktur i din talestrøm. Stilheden føles måske lang for dig, men for dit publikum giver det ro til at følge godt med fra start af. Faktisk så viser undersøgelser, at du kan være stille i helt op til syv sekunder, før de første begynder at synes, at stilheden er akavet. Så husk – træk vejret og hold pauser for din egen og publikums skyld.  

5. Lær dine første sætninger udenad og gør dem fængende

Du kan komme godt fra start ved at træne de første sætninger af din præsentation, så du kan dem udenad. Når du kan din indledning, så har du en sikker begyndelse og kan fange publikum med den. Vi anbefaler også, at din første sætning ikke er i genren: ”Jeg hedder” eller ”Jeg kommer fra”, men gerne noget med mere pondus. Det kan fx være et retorisk spørgsmål, som skitserer hovedbudskabet i dit oplæg: ”Hvorfor skal vi ændre tonen i den offentlige debat? ”, eller ”Hvad betyder forandringerne i virksomheden for dig?” Et retorisk spørgsmål får modtagerne i gang med at tænke og til at høre efter fra start af. Så kan du altid bagefter fortælle kort om, hvem du er osv., når du har fanget publikums opmærksomhed.

6. Når teknikken driller, så bevar roen

Sidst, men ikke mindst vigtigt, så er det tit i starten, at teknikken svigter. Det bedste er selvfølgelig at have styr på det tekniske, inden man går i gang, eller at have en ’ekspert’ ved sin side, der kender til udstyret i lokalet. Men ender det alligevel med at drille, så gå ikke i panik. Alle kan få tekniske problemer, og folk i salen vil typisk gerne have, at det går godt for dig, så grib det an med smil, humor og en rolig tilgang. Lad være med at gå i panik – henvend dig i stedet til publikum og fortæl kort om problemet, og at det forhåbentlig snart er løst. Din troværdighed og præsentation bliver ikke ødelagt af et kort computersvigt, eller at du skal finde den rette version af dit oplæg frem, men af måden, du løser selve problemet på. Så vær ikke helt stille, så folk undrer sig for meget, og lad være med at gå helt i panik, men vis, at du forsøger at tackle problemet. Kort sagt, når teknikken driller, er det ikke afgørende for din troværdighed, men det er måden, du tackler problemet på derimod. 

————-
Vi håber, at du kan bruge vores metoder til at få en endnu bedre start, næste gang du står foran en forsamling – god fornøjelse.


Vil du styrke din gennemslagskraft endnu mere, så se om vores retorikkursus i præsentationsteknik er noget for dig.

Få vores gratis e-håndbog om præsentationsteknik i din indbakke - 50 sider fyldt med værktøjer, øvelser og gode råd.

Styrk din kommunikation og gennemslagskraft med vores kurser og 1:1 træning

3 fordele for dig ved vores åbne kurser

- Små hold (max 6 deltagere)
- God tid til øvelser, træning og feedback
- Erfarne og universitetsuddannede undervisere

Og er I en gruppe, en afdeling eller hele virksomheden, så leverer vi gerne et skræddersyet kursus, workshop, foredrag etc. til jer.

Ryk dig – sammen med os

Del denne artikel

Læs mere om mundtlig formidling:

Få din håndbog med første nyhedsbrev

–  50 siders e-bog i præsentationsteknik
–  Tips & tricks
–  Rabatter og tilbud

OBS! Tjek din spam, hvis du ikke modtager en e-mail fra os.