Få 15 praktiske tips til at styrke dit virtuelle møde
Brænd bedre igennem på skærmen – til møder, samtaler og præsentationer
Herunder er 3 x 5 gode råd og erfaringer fra Retorikfirmaet, som du kan bruge til at styrke dine virtuelle møder og din online performance på fx Teams og Zoom.
Indret dit virtuelle møderum
- Få kameraet op i øjenhøjde – brug stativ, tykke bøger eller hæve/sænkebord.
- Få lys ind forfra, så dit ansigt ikke bliver mørkt. Tænk over lysindfaldet i lokalet, og sæt dig kun med ryggen til et vindue, hvis der er et stærkt lysindfald forfra.
- Skub kameraet lidt væk, så du får hele din overkrop med i billedet.
- Hvorfor ikke stå op? Det giver dig mere bevægelsesfrihed og kan styrke din energi.
- Tænk lidt over din baggrund – er der noget, der kan distrahere din modtager? Så forklar evt. hvad billedet bag dig forestiller, eller hvor du sidder (eller brug en digital baggrund).
Vis nærvær med kropssprog og mimik
- Brug hænderne – sæt din gestik fri.
- Vis nærvær med ekstra smil og mimik.
- Vis nærvær ved at ændre tempo og tonefald undervejs, så din stemme ikke bliver for monoton.
- Kan du ikke se dine modtagere, så forestil dig en helt konkret person, som du kommunikerer til – det gør din fremførelse mere personlig.
- Vær også en god lytter, når andre taler – skru ekstra op for smil og nik. Det er rigtigt rart for taleren at se modtagerne reagere på budskaberne.
Tilpas dit oplæg til mediet og det virtuelle møde
- Skær dit indlæg ind til benet til virtuelle møder, så du bedre kan fastholde modtagerens interesse på trods af afstanden. Ingen er kede af at gennemføre et virtuelt møde effektivt og hurtigt, og er der tid til overs, så kan du altid bruge den til en spørgerunde eller til at dele ekstra bonusinfo.
- Hvis du bruger slides, du skal uddybe, så brug de digitale pegeredskaber til at guide modtageren. Og gør det så langsomt, at modtageren kan følge med i, hvad du peger på.
- Husk at skifte mellem slides og videofeedet af dig selv – det skaber afveksling, og du kan løbende vise nærvær med smil og ’øjenkontakt’ til kameraet. Du kan også vise en video, billeder, eller en artefakt i dine hænder til at variere og styrke oplevelsen og engagementet.
- Hold jævnligt din modtager orienteret om, hvor (langt) I er i oplægget – så er det lettere at lytte aktivt under længere præsentationer.
- Tænk dit oplæg som en række mindre fortællinger/dele/hovedpointer. Det gør det mere overskueligt at lytte til, når dine modtagere oplever opdeling og opsamlinger undervejs. Du kan også naturligt lægge spørgerunder efter hver opsamling.
Vi håber, at tipsene kan styrke din performance og modtagerens oplevelse til dine virtuelle møder og præsentationer. Vil du lære mere om at performe på skærmen, så se mere om vores kursus i virtuelle møder her.