Ryk dig – sammen med os

Husk pauser i din talestrøm

Husker du at tie stille, når du holder oplæg og præsentationer?

”Tale er sølv, men tavshed er guld,” lyder det gamle ordsprog. Og det gælder faktisk, når du holder præsentationer og oplæg. Selvom mange frygter stilheden, når de skal tale til en forsamling, så kan du bruge pauser i talestrømmen som et stærkt retorisk virkemiddel til at få andre til at høre og huske dine pointer.

Sådan kan du bruge talepauser mere strategisk i dine præsentationer:

1. Vær helt stille fra start af

Når du begynder dit oplæg, kan du få ekstra opmærksomhed ved først at tale, når alle kigger på dig og tænker, hvorfor du dog ikke siger noget.

Indrømmet, det kræver lidt isklumper i maven bare at stå der og vente, men det virker at få folk til at spidse øre, inden du siger din første sætning. Så husk næste gang – lige at stalle din taletrang lidt.

2. Stop op engang imellem

Når du skal levere dine hovedpointer, så falder de nemt til jorden, hvis du leverer dem i samme tempo og stemmeleje, som du siger alt andet i. Så husk at holde korte kunstpauser, inden du leverer dine hovedpointer.

Det gælder også efter vigtige passager og ved overgange til nye afsnit, så dine tilhørere lige får tid til at synke dine guldkorn og lagre dem i hukommelsen, når du kort stopper op.

3. Pauser føles længere for dig

Går du i stå eller lige skal lede efter en god formulering under din præsentation, så fortvivl ikke – det er nemlig sådan, at pauserne føles længere for dig end for publikum. Så brug gerne dine egne frivillige og nogle gange ufrivillige pauser i talestrømmen til lige at trække vejret og finde roen og momentum til at fortsætte din præsentation.

Alt afhængigt af hvornår i præsentationen og hvordan du lige er stille, så kan der faktisk gå op til 7 sekunder, før folk begynder at undre sig over, at du ikke siger noget. Og ellers kan man jo også bruge et cowboy-trick som lige at tage en tår vand, hvis man har brug for en kunstpause selv.

Så husk, pauser er guld værd, når du holder præsentationer – både til at skabe opmærksomhed, til at få folk til at følge med og huske dine pointer og til lige at få ro på undervejs til at levere endnu bedre, når du fortsætter din talestrøm.

Få vores gratis e-håndbog om præsentationsteknik i din indbakke - 50 sider fyldt med værktøjer, øvelser og gode råd.

Styrk din kommunikation og gennemslagskraft med vores kurser og 1:1 træning

3 fordele for dig ved vores åbne kurser

- Små hold (max 6 deltagere)
- God tid til øvelser, træning og feedback
- Erfarne og universitetsuddannede undervisere

Og er I en gruppe, en afdeling eller hele virksomheden, så leverer vi gerne et skræddersyet kursus, workshop, foredrag etc. til jer.

Ryk dig – sammen med os

Del denne artikel

Læs mere om mundtlig formidling:

Få din håndbog med første nyhedsbrev

–  50 siders e-bog i præsentationsteknik
–  Tips & tricks
–  Rabatter og tilbud

OBS! Tjek din spam, hvis du ikke modtager en e-mail fra os.