5 tips og tricks til at styrke dit kropssprog

Har du styr på dit kropssprog til præsentationer og møder?

Øg din troværdighed og gennemslagskraft med fem tips og tricks til at styrke dit kropssprog.

1. Undgå at rette på slipset, pille ved halskæden eller nusse håret

Ved du, om dine hænder begynder at lave små, beroligende berøringer, når du tager ordet i en forsamling? Typisk kan vores hænder ganske ubevidst gå i gang med at pille ved halskæden, rette på slipset eller nusse håret for at gøre os trygge. Berøringerne virker måske beroligende på dig, men dine modtagere vil ofte aflæse det som usikkerhed, og på den måde går dit kropssprog ud over din troværdighed og gennemslagskraft. Prøv at finde frem til din typiske beroligende berøring, og øv dig på at lade være med at gøre det, når du skal tage ordet. Et godt råd til at skabe fokus og ro for dine hænder er at holde dem ud foran dig i stedet. Du kan eventuelt forestille dig, at du holder en lille papirklips mellem fingrene, så dine hænder har noget at fokusere på, når du står med dem fremme foran dig.

2. Gør dine hænder synlige

Vi bliver ved hænderne, da deres gestikuleren er vigtige redskaber til at styrke din gennemslagskraft. Ofte når du til dagligt fortæller noget vigtigt om dig selv eller dine ideer, vil du have en tendens til at holde dine hænder frem, så du har synlige håndflader. Det er typisk ubevidst, men et ret smart trick du kan tage med videre og bruge aktivt til præsentationer og møder. Synlige håndflader bliver nemlig ofte afkodet som imødekommende, ærlige og tillidsvækkende. Så prøv, næste gang du skal præsentere noget, at holde dine hænder foran dig med synlige håndflader, så du viser åbenhed og har hænderne klar til at gestikulere.

3. Træd frem og mød din kritik

Kender du det, at når man bliver overrasket eller lidt overrumplet, så kan man godt helt automatisk træde et skridt tilbage for lige at komme i sikkerhed. Men når du gør det, øger du afstanden til din modtager, og du kan komme til at virke afstandtagende. Prøv i stedet aktivt at træde et skridt frem eller vende dig mod personen, der stiller dig et uventet eller kritisk spørgsmål. Det får dig til at virke mere imødekommende, som en med overskud og som en, der er parat til at møde og tackle situationen.

4. Ret dig op og fyld mere

Kryber du lidt sammen, krummer du ryggen eller trækker dine arme ind foran dig? Du kommer til at virke usikker og som en, der ikke vil være i situationen, når du sidder sammenkrøbet eller gør dig mindre. Prøv, når du er på, aktivt at rette dig op – hold hovedet højt, som man siger. Det signalerer selvsikkerhed og autoritet, og at du har styr på og står inde for det, som du fortæller.

5. Vær dig selv på scenen

Dit kropssprog skal passe til dig! Det styrker nemlig din troværdighed, da dine modtagere kan mærke autenciteten i situationen. Så du behøver altså ikke at tale højest eller springe rundt på scenen for at få opmærksomhed. Det, at du er dig selv, vil samtidig give dig mere ro, end hvis du skulle til at agere meget anderledes, end du plejer. De tricks, som du er blevet præsenteret for her, er alle små ting, som du ved at være bevidst om, kan gå ind og justere, så du stadig føler dig tilpas i situationen.

Hvad vil du ændre til næste gang?

Nu har du fået fem tips og tricks til dit kropssprog, og vi anbefaler, at du arbejder med et eller to af dem, næste gang du tager ordet til et møde eller holder et oplæg. Det giver dig et fokus på, hvad du vil udvikle, og selv små ting kan gøre utrolig meget for din gennemslagskraft og troværdighed.

Se vores retorikkursus i præsentationsteknik og kropssprog her.

Del denne artikel

Læs mere om mundtlig formidling:

Få vores nyhedsbrev

–  Få vores 50 siders e-bog i præsentationsteknik
–  Få tips & tricks
–  Få rabatter og tilbud

OBS! Tjek din spam, hvis du ikke modtager en e-mail fra os.